Cukr není jed!

13.02.2022

 Ve zdravé stravě poněkud kontroverzní téma dnešní doby.

Denní kalorický příjem by se měl skládat zhruba z 60% sacharidů, 25% tuků a 15% bílkovin.

Sacharidy mají tedy převažující podíl v naší stravě. Jsou "motorem" prakticky pro všechny tělesné pochody.

Cukry dělíme do dvou skupin. A to na rychlé cukry a složité (komplexní).

Jednoduché cukry jako je glukosa, galaktosa, fruktosa nebo laktosa najdeme v potravinách jako je např. ovoce, mléko, med... Zatím co složité najdeme v potravinách jako je chléb, rýže, brambory, těstoviny, zelenina, ovesné vločky apod.

Nadbytek cukrů ve stravě je tím zásadním, co bychom si měli uvědomit. Denně konzumujeme stále více potravin a sladkostí obsahujících jako hlavní složku cukr. A právě tady je kámen úrazu, neboť si chystáme živnou půdu pro různá metabolická onemocnění. Nadváhou počínaje, přes cukrovku až třeba k mozkové mrtvici. Obvykle se jedná o nemoci, které nebolí, přichází plíživě až najednou vyvrcholí v zásadní zdravotní problém.

V rozumné míře nám samozřejmě neublíží ani rychlé cukry. Je však potřeba číst dobře etikety a vybírat vhodné potraviny a především jejich kombinace. Abychom alespoň zpomalili uvolňování rychlých cukrů do krve.

Není až tak podstatné zda sladíte hnědým nebo bílým cukrem, v dnešní době se hnědý cukr většinou dobarvuje karamelem. Takže i zde je potřeba mít se na pozoru, abychom dokázali rozlišit lákadlo na naše peněženky.

Sáhnout můžete také po sladidlech jiného typu, já upřednostňuji sladidla přírodní, jako je například čekankový sirup.

Je to přírodní sladidlo z kořeně rostliny čekanky. Podporuje zdravé trávení, čistí střeva, ale také játra. Má nízký glykemický index, je méně kalorický oproti běžnému cukru. Obsahuje hodně vlákniny. A po fyzické aktivitě dodá sportovcům dostatek energie, aniž by zatížil játra a ledviny.

Dalším přírodním sladidlem je stévie. Získává se z rostliny stévie sladké.

Její výbornou vlastností je, že nepřispívá k tvorbě zubních kazů, nezvyšuje hladinu krevního cukru a má nízkou kalorickou hodnotu. Není však vhodná pro osoby s nízký krevním tlakem, neboť jej snižuje.

Já osobně stévie příliš nedoporučuji, řekla bych, že zanechává v chuti takový trpký ocásek. Svým klientům, tedy raději doporučím čekankový sirup, pokud již chtějí používat náhradní sladidlo místo běžného cukru.

Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, slaďte s mírou a nebude na překážku ani běžný bílý cukr.

Zásadní je, nemít výčitky svědomí, z toho, že jsme právě "zhřešili".

Ve zdravé redukci tedy platí, že kalorický výdej by měl být o něco vyšší než příjem. A proto pokud si ke zdravému stravování půjdete ještě zasportovat můžete mít čisté svědomí že děláte něco pro své zdraví.

S láskou k jídlu Fit s Ilčou

Výživové poradenství Fit s Ilčou

Váš průvodce světem zdravého životního stylu.